Søkemotoroptimalisering (SEO)

Hva er søkemotoroptimalisering?

Søkemotoroptimalisering, også forkortet som SEO handler om å bli synlig for søkemotorer og få sitt innhold rangert øverst i resultatlistene når en bruker søker etter innhold. For å få siden sin presentert først og gjerne over konkurrenter sine nettsider er det viktig å forstå hvordan søkemotorene ser på nettsiden og å vite hva man kan gjøre for å forbedre både innholdet og strukturen på siden.

 

Tips for å bedre søkemotoroptimalisering

  • Kodestruktur
  • Mobilvennlig nettside
  • Universell utforming
  • Bruk av nøkkelord
  • Lenker til og fra nettsiden
  • Optimaliser bilder
  • Optimaliser lastetid av nettsiden
  • Innhold på nettsiden
  • Sikker nettside

Kodestruktur

Det er viktig med en semantisk kode og riktig bruk av elementer i koden. Overskriftene bør brukes riktig for å strukturere innholdet, der H1 brukes på det viktigste og de andre bruker resterende headinger til og med H6 i rangert rekkefølge fra det viktigste til mindre viktig. Det er viktig å bruke Heading elementene for å definere hierarkiet på nettsiden og ikke for å utseende, dette gjøres i CSS.

Gjør det lett for både søkemotorer og brukere å navigere på nettsiden. Det er viktig at det er enkelt å finne innholdet brukeren søker etter og at det er en nettside tilpasset brukerne.  Lag unike og beskrivende titler  i elementet <title> på nettsiden og gi en kort oppsummering av sidens innhold i metabeskrivelsen. Det er også lurt å lage enkle og beskrivende url lenker slik at de blir lette å lese og forstå.

Mobilvennlig nettside

I dag besøker de aller fleste nettsider ved hjelp av mobilen og derfor har søkemotorene satt dette som et viktig krav for å score høyt på deres målinger.Her kan du sjekke om din nettside er mobilvennlig : Test mobile friendly

Viktig med universell utforming

Vær nøye med å alltid ha med alt tekst på bilder og videoer. Denne teksten vil vises dersom bildet av en grunn ikke laster og gjør også at personer med funksjonsnedsettelse også kan få med seg innholdet ditt. I tillegg er dette viktig for søkemotoroptimaliseringen da dette blir brukt som nøkkelord når folk søker etter bilder. Ønsker du å bli bedre på universell utforming kan du lese mer her!

Bruk av relevante søkeord/ nøkkelord

Det er viktig å tenke gjennom hva brukerne søker på for å prøve å nå og dermed gi svar på det de søker. Det kan være lurt å tenke over noen nøkkelord som er viktige for siden og bruke disse strategisk flere steder i teksten for at søkemotorene skal knytte siden sin mot disse ordene.

Lenker til og fra nettsiden

Lenker til og fra nettsiden er viktige, men må gjøres med omhu. Lenker fra store nettsider med god SEO er høyere vurdert enn mindre useriøse sider, derfor vil det å poste nettsiden som spam link på sosiale medier ikke hjelpe. Det er også viktig å tenke på hvilke nettsider man linker til. Dersom man skal linke til en side med støtende eller mindre lovlig innhold bør du definere i koden at søkemotorene ikke tar denne linken med i betraktning ved analyse av din nettside.

Bra innhold på nettsiden

Ha godt innhold på nettsiden og gi brukerne svar på det de lurer på. Pass på å ha relevant innhold som engasjerer brukerne og gjerne oppdater siden jevnlig med nytt innhold. Gjør det lett for besøkende å kontakte deg dersom det er noe de lurer på.

Optimaliser bilder

Bruk korte og beskrivende filnavn på bilder og andre filer, samt alltid husk å bruke alt-elementet med beskrivelse av bildet. Riktigformat på ulike media er viktig for at nettleseren skal kunne vise innholdet, JPG, GIP, PNG, osv. er formater som støttes av de fleste nettlesere.

Optimaliser lastetid

Det er viktig med en side som laster raskt og derfor er det viktig å tenke på størrelsen på innholdet på nettsiden. Optimaliser innholdet slik at det passer for web og dermed tar mindre plass og gjør forbedringer der du kan for å laste siden raskere. Ønsker du å teste hvor raskt nettsiden laster kan du teste Page Speed Insights og få en god oversikt på hva som må forbedres.

SEO i endring

Søkemotoroptimaliseringen er hele tiden i endring, derfor er det viktig å følge med på oppdaterte kilder. Google har en egen SEO starter guide som jevnlig blir oppdatert.

Hjelp med søkemotoroptimalisering?

Trenger du hjelp til å bedre søkemotoroptimaliseringen bør du ta en titt på Google sin guide, dersom du synes det virker vanskelig eller ikke har tid til å sette deg inn i det kan jeg hjelpe deg. Da kan du kontakte meg her.

Skrevet: 22.04.2021  –  sist endret 14.12.2021

Lær mer

SEO

Lær om hvordan søkomotoroptimalisering fungerer og hvordan du kan bedre din SEO!

Universell utforming

Lurer du på hva universell utforming er, og hvilke krav som stilles?

HTML og CSS

Hva er egentlig HTML og CSS, hva er forskjellen mellom de og hva brukes de til?

Bootstrap

Få vite hva Bootstrap er og hvordan du kan komme i gang med ditt eget prosjekt!